Nieuwe Website ! Cadeau met actiecode VIN3344 ! (min 150€ aankoop)

0

Karaffen en hun gebruik

Karaffen en hun gebruik

Decanters, van glas of kristal, bestonden al in de 18e eeuw. Als de oude karaffen fijn gegraveerd en versierd waren, was dat in de eerste plaats om esthetische redenen. Tegenwoordig zijn ze vooral functioneel. Decanteerders worden voor tweeërlei doeleinden gebruikt: om te "karafen" (voor jonge wijnen) of om te decanteren (voor oude wijnen met bezinksel).

Karafen of decanteren

"Karafen", is de handeling waarbij wijn snel en in één keer in een karaf wordt gegoten om hem snel een belangrijke zuurstoftoevoer te geven. Dit wordt gedaan voor zowel rode als witte wijn. Wij raden aan om jonge wijnen die vrij gesloten zijn te decanteren. Dankzij deze bewerking kunnen de wijnen worden afgerond, kan het zuurgehalte van de witte wijnen worden verminderd en kunnen de tannines van de rode wijnen worden afgerond en hun aroma's vrijkomen. Gemiddeld worden wijnen tussen 1 en 4 uur gedecanteerd. Als de wijn langer dan een uur wordt gedecanteerd, moet de decanteerfles in een ruimte worden gelaten waar de temperatuur niet hoger is dan 16-17°C.

Decanteren is het scheiden van de wijn van zijn bezinksel (het bezinksel is het resultaat van de afbraak van tannines en kleurstoffen, anthocyanen genoemd, in rode wijn). Wij decanteren oudere wijnen of ongefilterde wijnen die bezinksel op de bodem van de fles hebben. Deze operatie wordt heel voorzichtig gedaan. De wijn wordt voorzichtig langs de zijkant van de karaf gegoten tot het bezinksel de hals van de fles bereikt. Op dit punt wordt de bewerking onderbroken om het statiegeld in de fles te laten. Het is aan te bevelen dit op het laatste moment te doen, omdat te veel zuurstof de wijn zou schaden. Tegenwoordig zien we echter dat wijnen steeds vaker worden gefilterd en daardoor geen bezinksel meer hebben. Bovendien worden wijnen steeds jonger geconsumeerd voordat zich een depot heeft gevormd.

De decanteerkaraf kiezen

De keuze van de decanteerkaraf kan op het eerste gezicht ingewikkeld lijken, maar is in feite betrekkelijk eenvoudig. Ook al zijn er tamelijk veelzijdige decanteerders, zij zijn toch vooral gemaakt om in een specifieke behoefte te voorzien: die van het decanteren of decanteren naargelang van de vorm van de decanteerkaraf. Voor het decanteren bevelen wij rechte en tamelijk uitlopende decanteerkaraffen aan. Hierbij is het de bedoeling dat de wijnschijf (het oppervlak van de wijn dat in contact komt met de lucht) zo groot mogelijk is om de oxygenatie van de wijn te maximaliseren. Een rechte karaf zorgt dus voor een betere oxygenatie.

De decanteerkaraf zal daarentegen vrij smal zijn en lichtjes schuin staan, zodat de wijn zachtjes langs de wand kan stromen en dus zo weinig mogelijk "schudt". De schijf moet ook klein genoeg zijn om te voorkomen dat hij te veel in contact komt met de lucht, waardoor deze oude wijnen zouden kunnen gaan lekken.

Tenslotte de karaffen voor witte wijn: de nieuwste op de markt, met een holle bodem of een holte aan de zijkant waarin ijsblokjes worden geplaatst (die nooit rechtstreeks in contact komen met de wijn) om de witte wijn koel te houden tijdens het serveren. In deze speciale karaffen kunnen witte wijnen met een voller aroma (zoals Chardonnay), die in eiken vaten zijn gerijpt, hun ware aard tonen. Deze karaffen vermijden een onhandige, druipende ijsemmer. Ze doen het ook goed bij rosés of jonge, fruitige, lichte rode wijnen die alleen licht gekoeld hoeven te worden geserveerd.

Verzorging van de karaf

De beste manier om een karaf te onderhouden is hem grondig af te wassen in heet water, hem aan de buitenkant schoon te vegen en hem dan te laten uitlekken. Voor dit doel zijn er speciale lekbakken met brede poten voor meer stabiliteit. Voor eventuele sporen van kalk of kleurstoffen zijn speciale borstels beschikbaar waarmee de karaf in alle hoeken kan worden geschuurd.