5 tips over... het wijnjaar 2021
De verwoestende vorst
Als er al krachtige beelden overblijven van het wijnjaar 2021, dan zijn het ongetwijfeld die van de Bourgondische wijngaarden die worden verlicht door duizenden kaarsen in de strijd tegen de late vorst. Met zeer verschillende lotgevallen.
Helaas buitengewone beelden, want ze gaan gepaard met een tragedie die vrijwel heel Frankrijk heeft getroffen tussen 3 en 10 april, afhankelijk van de regio. De vorst is een ongelijke strijd tussen de wijnbouwers en de natuur. Over het geheel genomen is de in 2021 geproduceerde hoeveelheid wijn zeker veel kleiner, maar zoals altijd geeft een gemiddelde over het algemeen niet de contrasten weer: sommige wijnbouwers zijn niet of slechts in geringe mate getroffen, terwijl andere alles hebben verloren (te vermelden toch dat de hele Bourgogne 35% van haar oogst heeft verloren !).
Dit had ook een impact op ons. Voor sommige appellations konden we gewoon niet kopen, wegens gebrek aan beschikbare productie.
Valse meeldauw
De zomer was, zoals we ons herinneren, ook nat. Dit was een gunstige situatie voor de ontwikkeling van meeldauw, die ook oogstverliezen veroorzaakt. De combinatie van deze twee elementen maakt 2021 tot een jaar met een lage productie, zoals blijkt uit de onderstaande grafiek (bron: Vitisphère)
We naderen 2021, maar we verslaan niet het record van 2017, dat ook een zeer vorstig jaar was.
In de afgelopen tien jaar is er veel vorst geweest. Moeten we vrezen dat dit verschijnsel zich in de toekomst opnieuw zal voordoen? Ongetwijfeld. En de klimaatverandering zit in de weg. Door het zachte weer in februari en maart begint de wijnstok namelijk vroeger dan vroeger aan zijn vegetatieve cyclus. En wanneer in april een vorstperiode aanbreekt, ligt de plant voor op schema en is de potentiële schade veel groter. Dit is dus een realiteit waar we in de toekomst rekening mee zullen moeten houden.
Medaille van verdienste voor biologische wijnbouwers
Dit is typisch een jaar waarin het beheer van een biologische wijngaard een echte uitdaging is. Omdat de behandelingsmethoden milder zijn, richten aanvallen zoals meeldauw over het algemeen meer schade aan en is het werk omvangrijker. Maar het is interessant te vernemen dat er dingen aan het veranderen zijn! En dat er innovatieve natuurlijke behandelingen ontstaan en zich verspreiden binnen de domeinen.
Wij houden ons aan deze biologische, terra vitis, HVE... trends door ons te bevoorraden bij domeinen die deze labels hanteren, wat hand in hand gaat met de biologische certificatie die wij, bij Grafé Lecoq, hebben voor onze rijpings- en bottelings-activiteiten.
In dit verband bevelen wij aan ons bio gamma
Een zeer goed jaar voor witte wijnen
Afgezien van het aspect "gebrek aan produktie", moet worden benadrukt dat de witte wijnen over het algemeen, in heel Frankrijk, van zeer goede kwaliteit zijn. Aromatisch, fris, tonisch en mineraal, hebben ze geprofiteerd van de klimatologische situatie tijdens het seizoen 2021 waar de temperaturen gematigd waren, waardoor de zuurgraad in de druiven behouden bleef. Wij bevelen bijvoorbeeld 2021 in onze reeks aan:
Lirac blanc 2021 – Terra Vitis
Laudun blanc 2021 (vallée du Rhône)
Les rosés, dans le même esprit, sont également de très belle qualité. Par exemple :
Een goed jaar voor rode wijnen in het zuiden (Rhône en Languedoc)
Ook de wijnen van Zuid-Frankrijk spraken ons over het algemeen erg aan. In andere regio's waren de kwaliteiten meer heterogeen.
Het voordeel van het jaar: redelijke alcoholische graden. Tijdens onze proeverijen in Bordeaux hoorden we de wijnmakers dan ook vaak praten over een wijnjaar met "uitstekende drinkbaarheid". De wijnen die eruit springen, zullen heerlijk zijn, maar toch een gemiddeld bewaringspotentieel hebben.
Enkele aanbevelingen, onder de wijnen die reeds beschikbaar zijn (andere zullen komen, maar de rijpingsperiode is nog aan de gang).
St Nicolas de Bourgueil 2021 (Val de Loire rouge)
Cavagnan - Côtes du Roussillon rouge 2021
Met vriendelijke groeten.
Bernard GRAFE