0

Gevogelte in de Schijnwerpers voor Oudejaarsavond

Gevogelte in de Schijnwerpers voor Oudejaarsavond

Gevogelte in de Schijnwerpers voor Oudejaarsavond: uitzonderlijk eten en wijn combinaties

Oudejaarsavond staat voor de deur! Ontdek de geneugten van feestelijke gevogelte en vind combinaties van eten en wijn om uw culinaire ervaring te verbeteren.

Kalkoen, kapoen en gourmetspijzen:

Voor de koningin van de tafel, de kalkoen, of zijn neefje de kapoen, kies elegante rode wijnen zoals een Bourgogne Pinot Noir. We denken meteen aan de Côtes de Nuits Villages 2020 in een delicaat budget, of een Beaune 2017 met een paar jaren flestijd. Voor Bordeauxliefhebbers zou een Altanques 2018 of een Pomerol 2015 een uitstekende keuze zijn, met Merlot als druivensoort. Hun delicate tannines en aromatische complexiteit versmelten perfect met het malse vlees en creëren een onvergetelijke symfonie van smaken. En we vergeten niet onze Rhône-wijnfans, met Vacqueyras 2019 en Cairanne 2021.

Gans, een verfijnde optie:

Gans, met zijn rijke, smaakvolle vlees, verdient een hemelse combinatie. Kies een gestructureerde rode wijn uit Bordeaux, zoals Ch. Châtain le Jard 2015 in Pomerol, of Ch. Perrouquet 2020 in Languedoc-Roussillon, met eventueel Corbières 2018 of Cabardès 2020. Hun kracht harmonieert met de delicate textuur van de gans en zorgt voor een evenwichtige smaakervaring.

Parelhoen, eendenborst:

Elegante parelhoen en eendenborst worden het best geserveerd met rode wijnen zoals een Pinot Noir bijvoorbeeld uit de Elzas. De Beaune 2017 in Bourgondië zal ook iets te bieden hebben. Er wordt ook een Chinon uit de Loirevallei aangeboden, net als de elegante Saint-Amour uit de Beaujolais. Hun finesse versterkt de subtiliteit van deze vleessoorten en zorgt voor een delicate combinatie in de mond.

Kwartel, kleine hapjes voor fijnproevers:

Of de kwartels nu gevuld zijn of niet, ze vragen om lichte rode wijnden zoals een gamay uit de Beaujolais. U zou kunnen denken aan een Saint-Amour of Fleurie. Bourgueil uit de Loirevallei zal uw smaakpapillen verrukken, net als Bourgognewijnen met een zeer fijne Chorey-lès-Beaune 2017. Deze opties brengen de delicatesse van de kwartel perfect in balans en creëren een harmonie van smaken. Als de bijgerechten en de saus lekker en pittig genoeg zijn, is een wijn met meer karakter en vollere tannines aan te raden, zoals een wijn uit de Rhônevallei, een Rasteau uit 2019 of een Beaume-de-Venise. Er is ook een prachtige Saint-Julien 2012 uit Bordeaux, goed ingeburgerd, met zijdezachte tannines.

Vier oudejaarsavond met een heerlijke keuze aan wijn! Deze suggesties zijn niet uitputtend - er zijn er nog zoveel meer om uit te kiezen - maar ze geven een goed idee van wat U allemaal bij uw eten kunt doen. 🍷🦃

Colin Lurot