Het geheim om de smaak van uw wijnen te verbeteren

Ontvang 6 "Lounge" glazen Grafé Lecocq cadeau vanaf €250 incl. btw met de code VERRES24 !

0

Het geheim om de smaak van uw wijnen te verbeteren

Het geheim om de smaak van uw wijnen te verbeteren

Decanteren is een eenvoudig maar cruciaal proces om de kwaliteit en de smaak van de wijn te verbeteren. Het bestaat erin de wijn in een karaf te gieten alvorens hem te serveren, zodat hij kan openen en al zijn aromatische nuances tot uiting kunnen komen. Zo kan men genieten van elke fles jonge wijn die men besluit te openen.

Decanteren is vooral belangrijk voor rode wijnen, maar kan ook nuttig zijn voor sommige witte en roséwijnen. Het is belangrijk te onthouden dat decanteren geen absolute regel is, maar eerder een tip om het volledige potentieel van de wijn tot uitdrukking te brengen.

De decanteerder maakt het mogelijk:
• jonge wijnen te beluchten: decanteren om de wijn te openen. Het is jammer om een wijn te drinken die niet zijn volledige potentieel heeft.
• oude wijnen te decanteren: decanteren verwijdert het residu van de fles. Het is altijd beter om het drinken van het wijndepot te vermijden

Hoe decanteer je jonge wijnen?

De wijn moet snel en in één keer in de karaf worden gegoten om hem snel en belangrijk zuurstof te geven. Als de wijn langer dan een uur wordt gedecanteerd, moet de decanteerder in een ruimte staan waar de temperatuur niet hoger is dan 16-17°C.

Hoe decanteer je oude wijnen?

Deze operatie wordt heel voorzichtig uitgevoerd. De wijn wordt voorzichtig langs de zijkant van de karaf naar beneden gegoten tot het bezinksel de hals van de fles bereikt. Op dit punt wordt de operatie onderbroken om het depot in de fles te laten zitten. Het wordt aanbevolen dit op het laatste moment te doen, omdat te veel zuurstof zou de wijn schaden.

Welke wijnen decanteren?

Natuurlijk moeten niet alle wijnen worden gedecanteerd. Wijnen die moeten worden gedecanteerd zijn zeer jonge wijnen, vooral rode en witte.

Voor oudere wijnen (minstens 10 jaar) hangt het af van de kenmerken van de wijn. In de meeste gevallen is het echter niet erg raadzaam om oude wijnen te decanteren. Ze moeten gedecanteerd worden.

We komen steeds vaker ongefilterde wijnen tegen. Deze wijnen kunnen gedecanteerd worden.

Onder de niet te decanteren wijnen zijn schuimwijnen. Eenmaal geopend verliezen ze al hun bubbels.

De keuze van de karaf

Tegenwoordig zijn er kruiken voor alle prijzen, maar vele zijn zeer betaalbaar. Er zijn multifunctionele karaffen. Maar vaak voorzien ze in een specifieke behoefte.

  • Caraferen van jonge wijnen: wij raden rechte en vrij brede decanteerflessen aan. Het zal een betere zuurstoftoevoer mogelijk maken.
  • Decanteren van oude wijnen: wij raden decanteerflessen aan die vrij smal zijn en een beetje schuin staan, waardoor de wijn zachtjes langs de wand naar beneden stroomt en dus zo min mogelijk wordt "geschud".

Ons advies: zoek een zo veelzijdig mogelijke karaf. Vergeet niet dat we zelden oude flessen drinken. Een karaf voor jonge wijnen is dus al een goede koop.

Karafverzorgingsbonus

De beste manier om een karaf te onderhouden is hem grondig te wassen in heet water, hem aan de buitenkant af te vegen en hem vervolgens uit te lekken. Daarvoor zijn er speciale afvoeren met brede voeten die voor meer stabiliteit zorgen.

Schrijver : Colin Lurot