Is het een goed idee om wijn in de koelkast te bewaren?

Ontvang 6 "Lounge" glazen Grafé Lecocq cadeau vanaf €250 incl. btw met de code VERRES24 !

0

Is het een goed idee om wijn in de koelkast te bewaren?

Is het een goed idee om wijn in de koelkast te bewaren?

Wijn bewaren in de koelkast: voordelen, beperkingen en aanbevelingen

Dit artikel gaat van meet af aan over het bewaren van wijn in een koelkast. We gaan hier uiteraard niet in op het gebruik van een wijnbewaarkast, dat is volledig volzin in een andere context.

Het bewaren van wijn in een koelkast roept vaak discussie op tussen wijnliefhebbers. Sommigen zien het als een praktische oplossing om wijnen vers te houden, terwijl anderen wijzen op de nadelen. In dit artikel kijken we naar de voordelen en beperkingen van het bewaren van wijn in de koelkast, en wanneer het gepast is.

Waarom is de koelkast niet de beste opslagruimte voor je wijnen?

Hoewel de koelkast een constante, verfrissende temperatuur kan bieden, heeft hij ook nadelen als het gaat om het bewaren van wijn. Licht en trillingen van de motor kunnen de lange termijn conservatie van de wijn beïnvloeden, terwijl droge lucht de kurk kan beschadigen.

Een fles wijn bewaren in de koelkast: geschikte gevallen

Het is over het algemeen niet aan te raden om verzegelde flessen wijn in de koelkast te bewaren vanwege de ongeschikte omstandigheden. In specifieke gevallen kan het echter wel gepast zijn om dit te doen, zoals voor wijnen die snel na opening geconsumeerd moeten worden, om een wijn voor een maaltijd te koelen of voor witte en roséwijnen waarvan de serveertemperatuur dicht bij die van de koelkast ligt.

Welke wijnen kunnen in de koelkast bewaard worden?

De temperatuur van de koelkast is vaak te laag voor het optimaal bewaren van de meeste rode wijnen, die tussen 11 en 14°C bewaard moeten worden (wijnkast of natuurlijke kelder). Voor andere wijnen, zoals zoete, zachte, mousserende en droge witte wijnen en rosés, kan de koelkast een tijdelijk alternatief zijn voor het serveren.

Hoe lang kan wijn in de koelkast bewaard worden?

Om bederf van de wijn te voorkomen, is het aan te raden om gesloten flessen wijn niet te lang in de koelkast te bewaren, over het algemeen maximaal 1 tot 2 weken. Als je wijn te lang in de koelkast bewaart, verandert de aromatische intensiteit ervan. Aan de andere kant is een open fles witte wijn bijvoorbeeld langer houdbaar (2 tot 4 dagen) dan wanneer deze op kamertemperatuur wordt bewaard. Een andere parameter met betrekking tot een open fles: hoe voller de fles, hoe langzamer de oxidatie.

Kortom: de koelkast biedt niet de ideale omstandigheden om wijn op lange termijn te bewaren. Voor een optimale bewaring raden we aan te investeren in een wijnkast of een ruimte te zoeken die beschermd is tegen licht, trillingen en droge lucht. Aan de andere kant kan de koelkast een uitstekend hulpmiddel zijn voor flessen wijn die al geopend zijn of voor witte en roséwijnen voor het serveren.

Colin Lurot