Wat is de perfecte temperatuur om van wijn te genieten?

Ontvang 6 "Lounge" glazen Grafé Lecocq cadeau vanaf €250 incl. btw met de code VERRES24 !

0

Wat is de perfecte temperatuur om van wijn te genieten?

Wat is de perfecte temperatuur om van wijn te genieten?

In het algemeen geldt geldt het volgende : Niet onder de 10°C en niet boven de 18°C. Er zijn echter enkele nuances.

Witte wijn

Ik raad U aan om ze tussen 8 en 10 graden te serveren. Hogere temperaturen accentueren de houttaroma's, terwijl lagere temperaturen de fruitige aroma's verbergen. Zwaardere en drogere witte wijnen eisen in het algemeen hogere serveertemperaturen dan lichtere en fruitige witte wijnen. U kunt bijvoorbeeld beter genieten van een Pouilly-Fuissé uit Bourgondië rond de 12°C terwijl van een Sauvignon uit Bordeaux rond de 8°C.

Mousserende wijnen

De ideale serveertemperatuur ligt tussen 6 en 10 graden. Bij hogere temperaturen verliest de wijn zijn bruisend effect, terwijl bij lagere temperaturen de aroma's verdwijnen. Net als bij witte wijnen hebben sommige meer karaktervolle mousserende wijnen hogere serveertemperaturen nodig dan lichtere mousserende wijnen.

Rode wijnen

De ideale serveertemperatuur voor rode wijnen ligt tussen 14 en 18 graden. Bij hogere temperaturen is de wijn te warm en de aroma's verminderen, terwijl bij lagere temperaturen de wijn te koud en te tanninerijk kan lijken. Het is belangrijk op te merken dat volle tanninerijke rode wijnen, zoals Bordeaux of wijnen uit de Rhône-vallei, in het algemeen hogere serveertemperaturen vereisen, terwijl delicate en fruitige rode wijnen op lagere temperaturen geserveerd kunnen worden. Ik denk bijvoorbeeld aan Pinot Noir uit de Elzas of een Saint-Nicolas de Bourgueil.

Het is belangrijk te onthouden dat de serveertemperatuur afhankelijk kan zijn van het type wijn, het oogstjaar, de oorsprongsregio, de aromatische complexiteit en het alcoholgehalte. Het is daarom belangrijk om deze nuances in overweging te nemen bij het bepalen van de ideale serveertemperatuur van een wijn.

(NB: Grafé Lecocq vermeldt steeds de ideale serveertemperatuur in de proefnotities van de verschillende wijnen.)

Auteur : Colin Lurot

Bent u op zoek naar nieuwe ontdekkingen of wilt u gewoon Uzelf verwennen? Ontdek onze gevarieerde assortimenten.