0

Wat is rosé wijn ?

Wat is rosé wijn ?

Rosé wijn uitgelegd : Geschiedenis, Kleuren en Productie 🍷🌸

Rosé wijn, een perfecte wijn voor de zonnige barbecuedagen en gezellige avonden met vrienden, heeft u ongetwijfeld gecharmeerd met zijn aantrekkelijke kleur, betoverende frisheid en fruitige smaken. Maar wat zit er echt achter deze verleidelijke tint en dit unieke smaakprofiel ?

Een oude geschiedenis 📜

Rosé wijn is eigenlijk één van de oudste wijnsoorten. De oorsprong gaat terug tot de Griekse en Romeinse civilisaties, die een ongegist druivensap produceerden, dat als verfrissende drank op de markten werd gedronken. 

In 1682 verscheen voor het eerst de term "rosé wijn" in Argenteuil, wat het begin was van een constante evolutie. De precieze geschiedenis van rosé wijn blijft echter complex, sommigen geloven dat deze wijn zou afgeleid zijn van de eerste heldere sappen uit de Oudheid.

Betoverende kleuren 🌈

De lichtroze tot zalmkleurige tinten van rosé zijn de visuele kenmerken van deze wijn geworden. Maar hoe ontstaan deze opvallende kleuren ? Heel eenvoudig: de druivenschillen en het sap komen tijdens het productieproces slechts korte tijd met elkaar in contact. Het kleurenpalet van rosé is dus het resultaat van de contacttijd tussen de schillen en het sap. Moderne roséwijnen, met hun korte contacttijd, zijn lichter van kleur.

Een kleine anekdote : veel rosé champagnes worden op een andere manier geproduceerd, door rode en witte wijn te mengen vóór de tweede gisting. Een andere, zeldzamere methode omvat een korte maceratie van het sap met de rode druivenschillen.

De kunst van het vinificatieproces 🍇🍷

U denkt misschien dat rosé eenvoudig te produceren is, maar het vinificatieproces is subtieler dan het lijkt. Drie verschillende methoden geven leven aan drie soorten rosés : maceratie, persing en aftapping ("saignée").

Rosé wijn via maceratie

De zwarte druiven worden ongeveer 24 uur gemacereerd voor de gisting. Door deze techniek komen de pulp, schil, pitten en het sap vrij, waardoor de vloeistof zijn karakteristieke pigmenten en aroma's krijgt. De gisting gebeurt daarna op lage temperatuur om de aroma's te behouden.

Rosé wijn via persing

De druiven worden onmiddellijk na de oogst geperst en in een tank gezet om te gisten. Deze veelgebruikte methode zorgt voor lichtgekleurde rosés omdat het sap snel van de schillen wordt gescheiden.

Rosé wijn via aftapping ("saignée")

Dit type rosé wordt gemaakt met druiven die bestemd zijn voor rode wijn. De gisting begint op dezelfde manier als bij rode wijn, maar na een korte maceratie wordt een deel van het sap, nu rosé, overgeheveld voor aparte gisting. Dit is een methode van hoge kwaliteit, maar minder productief.

Samengevat, rosé wijn heeft een fascinerende geschiedenis, betoverende kleuren en een complex productieproces. De volgende keer dat u hem proeft, geniet van elke slok met een gedachte voor dit eeuwenoude erfgoed, de chromatische subtiliteiten en de toewijding van de wijnmakers. Gezondheid ! 🥂🍇

Enkele voortreffelijke aanraders : 

 

Auteur : Colin Lurot