0

5 tips over de flessen et formaten

5 tips over de flessen et formaten

Formaten

Er zijn een groot aantal formaten :

  • halve fles (37,5cl)
  • fles (75cl)
  • magnum (150cl)
  • Jéroboam (3L ou 5L*)
  • Réhoboam of Impériale (4,5L)
  • Mathusalem (6L)
  • Salmanazar (9L)
  • Balthazar (12L)
  • Nabuchodonosor (15L)
  • Salomon (18L)
  • Souverain (26,25l)
  • Primat (27L)
  • Midas (30L)

Buiten de Magnum, is het zeer zeldzaam om flessen met zo'n groot formaat in een winkel te vinden.

Het openen van een Magnum of een grotere fles is altijd een uniek en zeldzaam genoegen om te delen met familie of vrienden.

Een Jeroboam zal gemakkelijk 10 mensen tevreden stellen (of minder, we laten het aan u over om te beslissen...)

*Merk op dat er in sommige regio's subtiliteiten zijn wat betreft capaciteit en naam. Hier is het belangrijkste verschil dat kan worden aangehaald:

Bordeaux: Dubbele Magnum = 3L en Jeroboam = 5L
Bourgondië en elders: Jeroboam = 3L

Groot formaat = grote bewaarcapaciteit ?

Ja, hoe groter de fles, hoe langer de bewaringsperiode. Een halve fles zal sneller evolueren dan een fles en de Magnum zal trager evolueren... en de grotere maten zullen nog trager evolueren!

Voor langere rijping (10-15 jaar, of zelfs meer) is het dus interessanter om voor de Magnum te kiezen.

Voor grote tafels of prestigieuze recepties, aarzel niet om de Magnum te kiezen, die een zekere prestige heeft!

Voor de Magnum van Grafé Lecocq is het prijsverschil minimaal: hij is dubbel zo duur als een fles van 75 cl + 1 €.

Om uw verlangens te verblijden, vindt u hier een selectie van uitstekende wijnen in groot formaat:

Double Magnum of Jeroboam (3L):

Magnum (1,5L) :

Waarom 75 cl ?

Waarom zijn wijnflessen in hemelsnaam niet van 1 liter? Het is niet omwille van het behoud, noch omdat dat de gemiddelde Belgische consumptie per maaltijd is.

Het is in feite een historische reden:

In de 19e eeuw importeerden de Engelsen veel Franse wijn, maar zij hadden niet hetzelfde meetsysteem. In die tijd werd wijn in vaten vervoerd en werd de "imperial gallon" als meeteenheid gebruikt. 1 gallon = 4,54609 liter, een schijntje voor de Franse kooplieden!

Om de omrekening op het moment van aankoop te vergemakkelijken, werd overeengekomen dat 225 liter in vaten zou worden vervoerd, wat overeenkomt met 50 gallon. Het doel was om een rond getal te hebben. Bovendien komt 225 liter overeen met 300 flessen van 75 cl. Het vaststellen van de capaciteit op 75 cl was daarom de oplossing om de handel met de Engelsen te vergemakkelijken.

De capaciteit van 75 cl werd daarom gestandaardiseerd om de situatie te vergemakkelijken en is nu op Europese wijze vastgesteld.

Om uw verlangens te verblijden, vindt u hier een selectie van uitstekende wijnen in groot formaat:

Double Magnum of Jeroboam (3L):

Verschillende vormen van flessen

Afgezien van de verschillen in capaciteit, zijn er ook verschillende flesformaten, vormen en verschijningsvormen.

In Frankrijk zijn er 8 verschillende hoofdtypen:

  • Bordelaise
  • Bourguignonne
  • Flûte d’Alsace : Deze fles is sinds 1955 beschermd door een decreet. Slank, fijn en elegant, is hij strikt voorbehouden aan Alsacewijnen.
  • Champenoise
  • Provençale 
  • Clavelin, voor de gele wijnen uit de Jura (de enige in deze lijst die geen 75cl maar 62cl bevat).
  • Ligérienne (Muscadet of Anjou bijvoorbeeld)
  • Rhodanienne

Flessen Bordeaux of Bourgogne zijn het populairst. Zij worden ook veel gebruikt door AOC-wijnen of landwijnen die geen eigen fles hebben.

Het gebruikte formaat hangt vooral af van het gebruik en de traditie. Het is niet verplicht. In Languedoc-Roussillon, bijvoorbeeld, is het aan de bottelaar. Het is gebruikelijk om verschillende formaten te vinden voor dezelfde benaming.

Licht

Er zijn ook kleurverschillen tussen de flessen.

Donker glas houdt licht tegen, vooral UV-licht, omdat licht een element is dat de smaak van wijn kan veranderen (in de handel bekend als "lichtsmaak"). Om deze reden worden rode wijnen gewoonlijk gebotteld in flessen van donker glas. Deze fles heeft een beschermende rol voor de wijn.

Witte en roséwijnen hebben minder te lijden omdat zij over het algemeen sneller worden geconsumeerd. Doorzichtige glazen flessen kunnen worden gebruikt om de echte kleur van de wijn te laten zien.

Auteurs : Colin LUROT et Bernard GRAFE