0

Clairet de Bordeaux: tussen traditie en identiteit

Clairet de Bordeaux: tussen traditie en identiteit

Wat is "clairet" of "claret"?

Claret is een wijnsoort die wordt geproduceerd in de Bordeaux-streek. Met nauwelijks 1% van de productie is het een zeldzaamheid. Maar zijn geschiedenis is rijk: zijn originaliteit ligt in het feit dat hij het midden houdt tussen rosé en rode wijn. Om het unieke karakter ervan te begrijpen en te waarderen, moeten we terugblikken op zijn geschiedenis.

In de Middeleeuwen vinden we al sporen van deze wijn. De naam "clairet" komt enerzijds van het Gasconse woord "vin clar" en anderzijds van het Latijnse "vinum clarus". Door hun verliefdheid op deze drank veranderden de Engelsen hem in "claret", wat in de streek van Bordeaux "clairet" werd. In die tijd had deze appellation betrekking op de overgrote meerderheid van de in de regio geproduceerde wijnen.

 

Een beetje geschiedenis: ergens tussen Frankrijk en Engeland

De geschiedenis van Claret is nauw verbonden met de politieke en economische betrekkingen tussen Frankrijk en Engeland. In de 12e eeuw kwam de wijnhandel tussen beide landen tot stand na het huwelijk tussen de hertogin Eleonora van Aquitanië en Hendrik Plantagenet (de latere Hendrik II) in 1152.

In de Bordeaux-streek produceerden de grote landgoederen 87% klarinet en 13% rode wijn. Tijdens hun drie eeuwen durende bezetting van Aquitanië en tot het einde van de Honderdjarige Oorlog in 1453 zijn de Engelsen geleidelijk verliefd geworden op de wijn uit deze streek, die zij beter vonden dan hun plaatselijke productie. Ze hielden van het fruitige, lage alcoholgehalte en het lichte karakter. De export van deze wijn nam dan ook toe in de 13e eeuw. In 1303 werden 102.724 vaten naar Engeland uitgevoerd, een cijfer dat tot 1950 niet meer zou worden gehaald. De faam van de clairets gaf de wijnen van Bordeaux hun adelbrieven.

Mathieu et Louis Le Nain, Le repas de paysans, 1642.

De oude methoden van vinificatie

In de 13e eeuw bevorderden de vinificatiemethoden de productie van clairet. Voor rode wijnen was een lange maceratie en persing in een pers nodig. Deze laatste waren het eigendom van de grote koninklijke of aristocratische kerkelijke landgoederen. Daarom wordt de voorkeur gegeven aan Clarets, de vrucht van een korte maceratie. Er zijn verschillende methoden om clairet te maken: ofwel is het een mengsel van witte en zwarte druiven die na een ruwe persing in vaten één of twee dagen macereren. Het sap wordt vervolgens in vaten gedaan, waar het zijn gisting voltooit. De wijn is niet geperst. Een andere methode mengt de rode of zwarte wijn met de vin clairet. Later in het vat, bij het begin van de gisting, vindt een ontluchting plaats en de gisting wordt voltooid wanneer deze roséwijn in vaten wordt gedaan.

De moderne clairet

In 1949 waren we getuige van de wedergeboorte van Claret. De beroemde Bordeauxse oenoloog Emile Peynaud en de voorzitter van de coöperatie van Quinsac, Roger Amiel, brachten het weer in de mode. De moderne clairet is geïnspireerd op de voorouderlijke methoden van wijn maken. Het ondergaat een korte maceratie, gevolgd door uitbloeden. Hij wordt gemaakt van de rode Bordeaux-druivenrassen (cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc). In de jaren vijftig werd de Claret het embleem van de lange traditie waarvan hij de erfgenaam is. Het heeft zijn eigen unieke identiteit verworven, die de trots is van de inwoners van Bordeaux.

Conclusie

"De eigenheid van Bordeaux-wijnen lijkt zelfs in de termen te worden gehandhaafd. Aan de blanken, rosés en traditionele rode wijnen, moet hier de clairet worden toegevoegd. Dit klinkt misschien als snobisme, want voor de leek is een clairet een donkere rosé of een lichte rode. En toch, het is genoeg om uw lippen er in te dopen om het verschil te proeven...". (1)

Bordeaux Clairet 2022 aankopen

Charlotte Grafé, juin 2022