0

De wijninformatie van Grafé Lecocq

De wijninformatie van Grafé Lecocq

Wijnjaar 2022 : onder de zon...

Zoals elk jaar, hebben we de wijngaarden in Frankrijk bezocht om het wijnjaar 2022 te ontdekken. En hier volgt wat we ervan denken.

Een feit is duidelijk: klimaatverandering is zeker geen verzinsel. De warme jaren volgen elkaar op (met uitzondering van 2021).

De extreme hittegolf tussen 1 et 15 augustus van het jaar 2003 had zijn sporen nagelaten. In 2022 waren er niet minder dan drie opeenvolgende hittegolven tijdens de zomerperiode (in Frankrijk: van 14 tot 22 juni, van 9 tot 27 juli en van 29 juli tot 14 augustus).

Om deze situatie te verhelpen, moet er aandacht besteed worden aan de water reserves van de grond en bijzonder aan de winterse buien: deze waren gelukkig aanwezig tijdens de winter van 2021-2022, wat zeker heeft geholpen om de schade te beperken.¹

Het feit is echter dat tijdens hittegolven, de wijnstokken een groeistilstand ondergaan en stoppen met de vruchtenrijping (dit staat bekend als vegetatieve blokkering). Dit fenomeen is over het algemeen meer uitgesproken op drainerende bodems en blootgestelde hellingen, zoals in 2022 werd vastgesteld.

Het positieve punt hiervan is echter dat bij droog weer er minder plantziekten zijn (echte en valse meeldauw) waardoor er minder behandelingen nodig waren, vooral in "biologische" en duurzame landbouw: dit is zeer goed nieuws!

Een ander gevolg: de rendementen liggen lager dan verwacht. De hele wijnbouwsector hoopte dat de natuur genereuser zou zijn dan in 2021, een jaar met historisch lage productieopbrengsten na de vorstperiodes. Dit was niet helemaal het geval: het gebrek aan water zorgde voor druiven die rijk waren aan substantie, maar arm aan sap. Toch ligt de Franse productie in 2022 boven het vijfjaarlijkse gemiddelde, dankzij Bourgondië (uitgezonderd Beaujolais), Champagne, Centre Loire en Rhône.

Wat betreft de kwaliteit kunnen we over het algemeen tevreden zijn: het was een goed tot zeer goed jaar voor de rode wijnen en een gemiddeld tot goed jaar voor de witte wijnen. De rode wijnen waren over het algemeen geconcentreerd, rijp en rijk aan substantie (hoewel de vinificatie voorzichtig moest gebeuren om droge tannines te voorkomen); de witte wijnen waren net zo goed, maar met één nadeeltje: ze hadden vaak te lijden aan een gebrek aan zuurtegraad (de overmatige hitte verbrandde de zuren in de druiven) en aan een aromatische uitstraling, vooral in het oosten. We moesten hier goed op letten bij onze keuzes.

Hier volgt onze analyse per regio.

Beaujolais

De gevolgen van de droogte was hier volop aanwezig, met een oogsttekort van 50% in de zuidelijke delen van de regio. Wel druiven, maar weinig sap. Toch is de kwaliteit er: de wijnen zijn rijp, rijk en mooi geconcentreerd. De natuur van de gamaydruif zorgt echter voor een zekere frisheid en een aangename soepelheid in de wijnen. Dit doet denken aan de stijl van het oogstjaar 2020, terwijl 2021 vaak teleurstellend was, met een ietwat ijle textuur.

Enkele pareltjes:

Bourgogne

Witte:

In de Mâconnais was er een oogsttekort van 20%. De wijnen zijn rijk en aromatisch, soms met een licht gebrek aan zuren.

In Chablis was er wat vorstschade, maar over het algemeen was het uiteindelijke volume naar tevredenheid, vooral dankzij een weldadige regenbui in de tweede helft van augustus.

Hetzelfde geldt voor de Côte de Beaune en de Côte Chalonnaise. De wijnen waren weelderig maar soms een beetje aromatisch neutraal. Een heterogeen jaar.

Een wijnaar met enkele zeer mooie successen vooral voor hoger gelegen wijngaarden, zoals in de Hautes Côtes de Nuits en Beaune, en ook een hernieuwde interesse (in alle geval voor ons) voor een latere en zuurdere druivenvariëteit: alligoté. Deze maakt dus een comeback in ons gamma.

Enkele pareltjes:

Rode:

De Pinot Noir zijn ongetwijfeld zonnig: kleurrijk en rijk aan substantie. Zeer goede wijnen, die het "goed doen", maar niet allemaal: wijnen die te veel extract hebben of afkomstig zijn van erg blootgestelde hellingen of sterk drainerende bodems hebben soms ietwat droge tannines. Voor de beste kwaliteiten: goed tot zeer goed bewaarpotentieel.

Nadeel: de prijzen blijven hoog ondanks een zeer tevredenstellende oogst. De prijzen van de Grands Crus en Premiers Crus van de Côtes de Nuits stijgen nog steeds...

Languedoc-Roussillon

Vanwege de droogte is er qua volume algemene oogsttekort.

Witte en rode wijnen variëren in kwaliteit, naargelang de bodems en de blootstelling. We zijn soms verrast als we wijnen uit het zuiden proeven, met een gemiddelde kleur en weinig diepte: dit zijn wijnen van percelen waar de vegetatieve cyclus werd geblokkeerd. Vooral de Syrahs hadden het zwaar te verduren.

Er zijn toch enkele mooie cuvées. Vooral in de Roussillon vonden we enkele mooie rode wijnen, kleurrijk en complex, met een vleugje overrijpheid, kenmerkend voor dit wijnjaar.

Onze Viognier 2022

Bordeaux

De Gironde kwam deze zomer helaas in het nieuws met verwoestende bosbranden. Een ecologische, menselijke en materiële ramp, die ook voor de wijnen van het oogstjaar deed vrezen. In het recente verleden hebben deze verschijnselen ook wijngaarden in Californië en Oregon getroffen. De wijnstokken werden blootgesteld aan de rook en de druiven werden besmet: wijnen in vinificatie hadden een sterke rookgeur, wat de vinificatie van rode wijn onmogelijk maakte.

Gelukkig (als we deze term mogen gebruiken) was dit niet het geval voor rode Bordeaux-wijnen in 2022, omdat de blootstelling aan de rook in een vroegere stadium van de druivenrijping plaatsvond.

Ook de vorst en hagel (Médoc) troffen de regio. Sommige gebieden verloren één derde van hun productie. Voeg daar, net als elders, droogte aan toe en er ontstaat een oogsttekort in de Gironde.

Grote tevredenheid echter bij de degustatie. We hielden van de witte wijnen, met zeer aromatische wijnen. Met uitzondering van de wijnen die met iets te veel extractie gevinifieerd waren, en daardoor een beetje strak zijn, de rode wijnen maakten ons een zeer goede indruk: ze zijn kleurrijk, fruitig, vol en zeer evenwichtig. Een +++ voor de cabernets. Een wijnjaar met een goed bewaarpotentieel.

Enkele pareltjes:

Loire

Alhoewel het centrum van Loire (Sancerre, Pouilly) mooie rendementen hadden, werden andere gebieden (Touraine) getroffen door de voorjaarsvorst, minder dan in 2021, maar hier en daar toch nog aanzienlijk (bijv. Cheverny met een verlies van 40%).

De witte wijnen zijn erg lekker: net als in Bordeaux waren we aangenaam verrast door de aroma's en de juiste zuurgraadbalans: de Sancerre en Pouilly wijnen waren bijvoorbeeld frisser dan die van het wijnjaar 2020 (ook een zonnig wijnjaar). De witte wijnen uit Touraine hebben ons ook overtuigd.

De rode wijnen zijn ook erg mooi: de cabernet franc is goed gerijpt, de wijnen hebben een mooie textuur, tonen van rijp fruit en prachtige kleuren. Een mooi zonnig jaar. In Sancerre zijn de Pinot Noir prachtig.

Enkele pareltjes:

Alsace

Er waren verliezen door vorst: de oogst is kleiner vergeleken met het vijfjarige gemiddelde.

Op kwalitatief vlak zijn de wijnen over het algemeen vrij rijk, zelfs weelderig. Dit is een wijnjaar dat de voorkeur geeft aan terroirs die de zuurgraad en frisheid van de druiven behouden. De oogst vond vroeg plaats, vanaf eind augustus.

Onze Pinot Noir d'Alsace BIO 2022 

Vallée du Rhône

Over het algemeen is dit een goed jaar, zowel wat volume als kwaliteit betreft. Het is ook interessant te zien dat het productieaandeel witte wijn aanzielijk is gestegen: van 4% 5 jaar geleden naar 11% in 2022.

Bij de witte en roséwijnen hebben we ons aandacht bijzonder gevestigd op de aroma's en zuren in de aangeboden wijnen.

Voor de rode wijnen is dit een veelbelovend wijnjaar. Er was een ongewoon fenomeen, eveneens als gevolg van de hoge temperaturen: de laattijdige terroirs hebben een goede weerstand tegen de hittegolf gehad, terwijl de vroeg gerijpte teroirs, meestal op hellingen of drainerende bodems, achterbleven door een stilstand in de vegetatieve cyclus.

In het noorden van de regio hielp de regen van midden augustus om de rijping van de druiven te hervatten.

Wij hebben de wijnen dus goed tot zeer goed gevonden, uitgesloten de wijnen met minder goed evenwicht.

Enkele pareltjes:

Besluit

Samengevat: een jaar met weinig ziektes, historisch vroege oogsten, veel zon en warmte, klimatologische risico's en grote productieverschillen tussen de regio's, maar we kunnen ervan besluiten dat het over het algemeen kwaliteitswijnen zijn.

Wij hebben dus zeer mooie cuvées kunnen aankopen.

Hoe zit het met de prijzen?

In 2021 waren de prijzen, gezien de historisch lage volumes, bijna overal gestegen. De trend werd niet omgekeerd in 2022, omdat veel risico's hun voorraden moesten aanvullen, zowel in de domeinen als bij de handelaars. Bovendien zijn de productiekosten gestegen in lijn met de inflatie.

De prijzen voor instap- en middenklassewijnen zijn over het algemeen stabiel ten opzichte van 2021. Hier en daar zijn er lichte prijsdalingen.

Enkele specifieke situaties

  • Beaujolais: twee opeenvolgende historisch lage oogsten hebben de prijzen opgedreven tot een zelden gezien niveau.
  • Topwijnen uit alle regio's stijgen: bijvoorbeeld Pauillac, St Julien, Côte Rôtie, Châteauneuf-du-Pape, Bourgogne Côte d'Or, Sancerre, ... deze grote wijnen worden steeds vaker geëxporteerd, met stijgende prijzen.
  • De prijzen voor instapwijnen in Bordeaux dalen, en zijn zelfs in crisistoestand: deze wijnen hebben het zwaar te verduren op één van hun belangrijkste markten: China, waar de consumptie dramatisch daalde tussen 2017 en 2022 met 50%. Wijn, een modeverschijnsel die daar verdwijnt?

Bernard GRAFE

¹ Aan de andere kant was de winter van 2022-2023 te droog in de meeste wijngebieden. Het watertekort is zorgwekkend voor het komende wijnjaar.