Veiling van Hospices de Beaune wijnen

Ontvang 6 "Lounge" glazen Grafé Lecocq cadeau vanaf €250 incl. btw met de code VERRES24 !

0

Veiling van Hospices de Beaune wijnen

Veiling van Hospices de Beaune wijnen

De Hospices de Beaune wijnveiling is ongetwijfeld de meest bekende en populaire wijnveiling. Het is een van de "Trois Glorieuses" (samen met het Clos Vougeot Chapter en de Paulée de Meursault). De editie van 2023 vindt plaats op zondag 19 november. Maar wat is de oorsprong, hoe werkt het, wat wordt er aangeboden en waarom doet Grafé Lecocq mee? We vertellen je er hieronder alles over.

Oorsprong

De Hospices de Beaune werden in 1443 opgericht door Nicolas Rolin (kanselier van Philippe Le Bon, hertog van Bourgondië) en zijn vrouw Guigone de Salins. Twee cuvées dragen hun naam. Aanvankelijk plantten ze wijnstokken om wijn te produceren "om zieken te sterken", aldus de legende.

Door de eeuwen heen is het domein gegroeid met gulle schenkingen van wijnstokken, voornamelijk in de emblematische dorpen van de Côte de Beaune (Beaune, Savigny, Pommard, Volnay, Meursault, Puligny, enz.). maar ook in de Côte de Nuits, en recentelijk in de Maconnais (Pouilly Fuissé). Het domein beslaat nu 61 hectare.

De wijnveiling

Later, in 1859, vond de eerste wijnveiling plaats. Tot het begin van de jaren 2000 werd de veiling bij kaarslicht gehouden en sindsdien met de hamer. Het aantal verkochte vaten (in de Bourgogne "pièces" genoemd) schommelt elk jaar afhankelijk van de grillen van de natuur. Dit jaar was de oogst goed en werden er 753 pièces te koop aangeboden. Er zijn 51 cuvées.

"La pièce de Charité"

Wie ontvangt de winst van deze verkoop. In feite aan het ziekenhuis van Beaune, om zijn facilitijten en apparatuure te financieren. Behalve één kamer! Het heet "La pièce des Présidents" of "La pièce de Charité". De aankoop van dit stuk (228 liter, of 300 flessen) krijgt veel publiciteit een breekt regelmatig veilingsrecords. In 2022 werd het bijvoorbeeld verkocht voor de som van ... 810.000 euro. Ja u leest het goed: dat is 2.700 euro per fles voor het geld alleen. Externe goede doelen, elk jaar gekosen op basis van het doel, genieten van deze donatie.

Les Hospices de Beaune et Grafé Lecocq

Zodra de wijnen zijn aangekocht, worden ze toevertrouwd aan een Négociant-Éleveur die zorgt voor de rijping en het bottelen. Grafé Lecocq heeft het voorrecht om een van de kopers en veredelaars van deze wijnen te zijn. Het is een traditie die na de oorlog een beetje verloren ging in het huis, maar een die ik in 2009 besloot nieuw leven in te blazen. Hoewel ik nu meer vertrouwd ben geraakt met de oefening, wat was het een sensatie in 2009 toen ik de veiling won voor 2 stuks "Beaune 1er Cru - Cuvée Hugues et Louis Bétault. Wat een prachtige herinnering!

Sinds 2009 hebben we maar liefst 19 rode en 5 witte wijnen gekocht. We waarderen de hoge kwaliteit van de aangeboden wijnen, die "top of the range" zijn, en in het bijzonder het werk van de huidige estate manager en wijnmaker, Ludivine Griveau, die in 2015 in dienst trad. Deze wijnen weerspiegelen de typische kwaliteit die van Bourgondië wereldwijd zo'n gewilde regio heeft gemaakt.

Intéresse voor deze wijnen?

Op dit moment zijn er niet veen meer over, maar we hebben er wel een paar: hier zijn een paar jaarganger uit het verleden die U op de site kunt vinden:

Cuvée Suzanne et Raymond - Hospice de Beaune

Les Vergelesses - Hospices de Beaune

Cuvée Dames Hospitalières - Hospices de Beaune

Cuvée Suzanne et Raymond - Hospices de Beaune

Cuvée Jéhan Humblot - Hospices de Beaune

Hartelijk dank voor uw aandacht.

Bernard GRAFE